Sila klik ye...thanks

Thursday, December 8, 2011

Jcard Day Bandar Puchong

Hari ni aku & beberapa officemate memanfaatkan lunch hour semaximum mungkin dgn pegi bershopping....sanggup ni x g makan semata2 nak g shopping...walau hujan renyai melanda, kami redahi jua...walaupun hanya berjalan kaki...aku jarang g jusco jalan kaki sebab rasa macam jauh sangat tapi disebabkan nak shopping sangat, sanggup jalan kaki...jauh tak jauh ada la dalam 10 min jalan kaki...

Tapi....macam tak percaya pulak dengan hasil belian aku...dah la tak cecah rm100, barang untuk aku 1 pun takde...adakah aku dah hilang kegelojohan untuk bershopping? hahah...baru je cakap dengan en.Uddin malam tadi, dia sruh aku beli baju sendri sebab aku ni takde shopping untuk diri sendri katanya...bukan tak nak, aku kata, tapi lepas dah ada anak, banyak fikir untuk anak je...memang macam tu ke? atau aku je yang macam tu? so tadi aku cuma beli 2 pasang baju & 1 pair shoes untuk Shawqi & hadiah untuk en.Uddin....bukan hadiah birthday tau, tapi hadiah wedding anniversary yang tak berapa hari lagi.... :)

hari ni en.Uddin ada team building kat PD, bolehnye dia tertinggal hp kat umah....dah ler gerak kul 6.15am...ha lepas tu bertalu2 call dari kawan2 dia...yela sebab diorang kene gather kat kilang dulu sebelum bas bertolak kul 7...ingat nak amik halfday hari ni tapi disebabkan en.Uddin x bawa hp so tepaksa la batalkan...kang dia datang amik aku kat office x jumpa plak...

harap bleh pujuk dia g jusco lagi lepas keje....x abis shopping lagi, terkejar2...huhu

Tuesday, December 6, 2011

Saya nak makan niiiii.....

-gambar adalah hasil google-

Hari ahad lepas kitorang ikut mak aku g menshopping kat Sungai Besar...biasa la bila lalu sekinchan tu kan sepanjang jalan ramai orang jual kekabu, jagung, mangga, keladi, rambutan, mentaram & macam2 lagi la. termasuk la buah jambu air yang merah menawan ni...masa pegi tu aku dah nampak dah tapi aku kata dalam hati, balik nanti nak singgah ler...

Sampai d Sg. Besar kitorang tak sempat pegi banyak kedai sebab nak kejar time, nak makan ler, nak balik Puchong semula sebab en.Uddin keje malam...so aku hanya sempat rembat 3 hlai tudung je...en.Uddin suruh beli kain untuk wat baju kurung tapi x sempat la nak beli, yela kan dah terkejar2 mana best nak shopping...lepas makan kitorang bergerak ke Tg. Krang, balik ke umah arwah nenek kat tengah sawah...

Sesapa yang tengok citer Dhia tu, ha lokasi tu kat Tg. Karang penggambaran masa lepas raya hari tu....so kira cepat la jugak drama tu release...ok aku dah melaut ke laut dah ni...lain citer, time balik dari Sg. Besar tu aku ajak en.Uddin singgah kat memana gerai yang jual jambu air...boleh dia kata, " nanti la...kat tg.karang mesti ada"... so aku sabar aje...sampai tanjung karang, sebiji jambu air merah pun aku x nampak...hangin ok...

Harap lepas baca etry ni en.Uddin tolong ler cari jambu air merah tu ye...

Thursday, December 1, 2011

Sukanya hati....

Parents ku dah sampai tengahari semalam...anak ku x hantar ke baby sitter sebab parents ku nak main2 dengan cucu...adik2 aku pun berebut nak dokong n bagi makan Shawqi....

Yang paling best dapat makan masakan mak...ops..patutnye aku la yang kena masak untuk mak aku tapi ni dah terbalik la pulak...tapi mak ku x kisah pun...kan mak kan...huhu..

dah plan macam2 ni nak g jalan2...tapi ahad ni mak balik tanjung karang dulu seminggu lepas tu baru balik semula ke umah ku...emmm...yelah mesti mak nak jenguk sedara mara yang masih ada kat kg...walaupun atuk n nenek dah takde, hubungan silaturrahim mesti diteruskan...

takpe mak, selagi mak masih ada kat umah ni bolehla akak manja2 dengan mak..eh, terlebih sudah...aku ni dah jadi mak orang pun nak manja2 lagi...;p

pagi ni breakfast bawak masakan mak, termasuk la en.uddin...amboi, pandai pulak wat bekal sendiri ye...huhu...pegi keje adik hantar, balik keje tumpang en.uddin...bestnye kalau hari2 camni...:)

Tuesday, November 8, 2011

Kereta Impian Ke?

Walaupun cuti agak2 lama tapi rasa x puas la pulak.... balik office je terus mengadap keje...menimbun la pulak...tetiba hari ni macam over la pulak...maybe sebab officemate masih ramai yang cuti sebab tu rasa x best keje sorang2...

kita kan bila kita kat office kan, kadang ada je office mate yang suka amik tau pasal kita kan? kalau x berborak langsung nanti dikata sombong atau anti sosial bak kata en.Uddin....ada ke dia kata aku ni anti sosial....aku ni rajin la jugak nak berborak tapi agak2 la kan, aku segan nak becakap kalau dengan orang yang baru ku kenal...lagi satu, aku malas la nak amik tau pasal orang sebab aku tak suka orang menyibuk pasal personal aku...

alkisah la sorang minah ni...lama x lama lebih 10 taun kot aku kenal dia...nama dia kak Ton (bukan nama sebenar)...aku kenal dia since aku study dulu la...sekali sekarang jadi officemate...


Kak Ton: *dok google2 keta & skim umah pertamaku..

aku: *tengah taip report pasal result student yang baru abes exam...

Kak Ton: tiba2 dengan kuatnya bersuara...."ko dok BBP kan? takde ke umah teres murah2 kat situ? umah ko tu berapa ribu?

aku: situ kawasan elite, umah semua besar2 mahal2....umah saya je apartment....nape? akak tengah cari umah ke? umah saya tu husband saya beli time bujang dulu, x sampai 100k...

Kak Ton: ooo....ha'ah.....akak kan dok dengan mertua, x selesa la... tapi tak lama lagi nak beli umah sendiri...nak cari teres la...

aku: ooooo....elok la tu...(hari tu pun kata tak lama lagi tapi sekarang masih lagi dengan ayat tak lama lagi, agak2 berapa lama lagi dia nak cakap camni? bisik hati ku)

Kak Ton: bila keta baru ko nak kuar? loan dah approve ke? ko nak beli Grand Livina ke atau MPV?

aku: terpinga kejap, gigi ketap dalam mulut..."Grand Livina tu MPV la...MPV ni jenis kereta kak bukan brand...tapi husband saya yang decide nak beli keta apa, saya ikut je la"

Kak Ton: ehhh....hari tu ada kuar keta baru...nama Sleepy....lawa...akak siap masuk dalam keta lagi...tapi akak plan nak beli MPV la, nak trade in keta akak tu...tapi akak nak cari umah la jugak, nak cari yang besar skit....(cara cakap x mau kalah ok)

aku tanye sampai 3 kali ok, aku risau aku silap dengar tapi rupanya memang dia sebut sleepy...

aku: ada ke nama keta Sleepy....designer ni dah takde idea ke nak bagi nama yang canggih skit kat keta keluaran baru? fikir hatiku lagi.... "saya pakai je keta yang sekarang ni...masih boleh pakai, lagipun anak baru sorang kak...

kak Ton: emm...bila la nak kaya ni...x tahan la keje sini, gaji akak bulan ni banyak potong....kan banyak hari akak x datang....(merungut2 sendri)....

aku: wat tak dengar & meneruskan keje...




*balik umah aku tanye en.Uddin, ade ke keta nama Sleepy? en.Uddin jawab tersengih macam senyum kambing tau...dia jawab dengan nada yang agak panjang, adaaa....macam semacam je tau...sentaphatimak.... :(





*rupanya nama keta tu...NISSAN SYLPHY....arghhh....

Saturday, November 5, 2011

Salam Aidil Adha 2011

Selamat menyambut hari raya haji kepada semua reader....

Tahun ni pun kitorang x balik kampung sesape, raya kat umah sendiri...hari tu memang plan nak balik umah MIL tapi disebabkan ada agenda lain next week, makanya x jadi la...MIL aku pun nak datang KL khamis ni sebab nak g kenduri kawen kat utara nun...

Plan esok nak g umah SIL lepas en.Uddin balik dari masjid...bukan balik dari sembahyang raya tapi balik dari melapah lembu korban...tahun lepas dia dapat 1kg daging 1kg tulang...dia dapat gak dari Tganu tapi dah x larat nak makan, so dia bagi kat SIL je...aku bukan suka makan daging, nak2 pulak tulang...tapi kalau dapat daging tahun ni, ingat nak buat daging dendeng...harap2 menjadik la...

Hari ni aku masih bekerja walaupun ramai office mate aku yang amik cuti...aku kena save cuti sebab ujung bulan ni nak cuti banyak hari...nak g bercuti2...

owh...semalam en.uddin dah ingatkan aku yang dia dah transfer pix g laptop...hehe...tu sebab x tahan la tu aku bising kat blog, tak campur lagi aku bisik kat telinga dia...

nanti kalau senang aku update lagi beserta pix ok...bubye...

Friday, November 4, 2011

Owh Shawqi...

Doktor mengesahkan dia ada tonsil...tonsil dia besar n bengkak...aduhai anak...sedih aku dengar...doktor kata tengok dulu perkembangan dia semakin dia membesar, kalau makin teruk ada kebarangkalian untuk di operate...tapi tunggu dia besar skit dalam umur 5 6 tahun camtu...

dah 2 hari dia x nak makan...minum susu je...makan skit nangis, ye la susah nak telan kan...aku suakan buah lai, dia makan...maybe sebab banyak air kan so tekak dia bleh terima la...bubur cair tak nak makan, bubur keras skit pun x nak makan, sup2 pun xnak...abes la turun berat badan dia...


time dia masuk hospital columbia, bulan puasa hari tu...drip kat kaki sebab x jumpa urat kat tangan comel dia...sian tau banyak cucuk sana sini...but not suggested this hospital...aku lebih prefer hospital Sunway...tapi time tu fikir Columbia ni agak dekat dengan umah kitorang pun pegi je la...en.Uddin siap bawakkan bantal bucuk Shawqi supaya dia selesa...*terharumaknak...

dah ler bulan depan ada sesi penimbangan kat klinik...mesti nurse bising...mudah2an Shawqi cepat baik....nak bagi ubat kat dia abes kitorang kene berkuntau dulu...belum sempat sua ke mulut dia, dia dah tau aku nak bagi makan ubat...dia geleng2 pala & sembam muka ke tilam...aduhai anak...

dah beberapa hari badan dia panas je...kitorang mandikan, sejuk la skit...aku dah x sanggup nak g hospital....nak tengok dia masuk itu masuk ini, cucuk sana sini...kalau keadaan masih terkawal, aku sanggup bersengkang mata jaga dia kat umah daripada kat hospital...

cepat la kul 5 nak balik ni.... :(








* sekali boss bagi balik half day sebab office shut down half day hari ni...nak bagi laluan kat student & staff untuk preparation prom nite malam ni...aku x pegi, anak x sihat lagipun x sampai hati nak tinggalkan dia kat pengasuh sampai tengah2 malam...

Tuesday, November 1, 2011

01.11.11

Tarikh hari ini yang unik & cantik, bagi aku...eh orang lain pun fikir camtu gak kot...

bulan ni ramai ler yang akan melangsungkan perkahwinan termasuk ler sepupu aku...tapi orang tentu akan pilih tarikh yang laaagi cantik iaitu 11.11.11 (Jumaat)....sepupu aku nikah lepas maghrib pada tarikh tersebut & beberapa orang lagi yang aku kenal akan bernikah pada tarikh itu.

bulan ni & bulan depan banyak special date untuk aku & family...cuti sekolah camni takde lain la yang wat aku happy selain percutian keluarga...(cheh...orang lain x heran pun)...yelah, mak aku jauh, nak jumpa setahun sekali pun susah...kali ni dah plan macam2...last year aku tengah sarat & bulan Dec tahun lepas aku bersalain & berpantang...tahun ni kita jalan2 ler plak...lagipun baby Shawqi dah besar...dah nak jalan pun.... :)

bila la en.Uddin nak transfer pix dari camera bagak dia tu....nak update blog x best la xde pix...hehe...itu je la alasan aku bila dia tanya nape aku x update blog...

nampaknye dah petang, kul 5.30 jap lagi boleh la berdesup balik & singgah pasar malam...harap2 hari ni x ujan lebat....

Friday, October 28, 2011

3D vs 3G

Salam Jumaat...

Saya telah menghadapi pelbagai situasi yang membuatkan saya goyah dengan jawapan saya....so entry ini khas untuk orang2 berkenaan yang tidak tahu apa itu 3D dan 3G. Secara amnya kedua-duanya adalah berbeza...ini antara situasi yang berlaku depan mata aku sendiri, tapi aku takde la nak fight bagi jawapan kat semua situasi ni...cuma x sengaja berada di tempat kejadian..


Situasi 1:(ketika monthly check up di klinik)


Nurse: awak dah scan ke? (scan perut)

Akak pregnant: dah...tapi masih belum nampak jantina lagi...

Nurse: awak pegi la scan 3G orang kata lebih nampak jelas...

Akak pregnant : 3G?

Nurse: ala... scan kat private clinic tu kat private hospital pun ada...3G tu la, orang kata bleh nampak lagi jelas...

Akak pregnant: ooo...yang tu namanya 3D...

Nurse: ntah la 3G ke 3D ker...ape2 je la...(wat muka x puas hati)




Situasi 2:

Pekerja Kedai Roti: yes mam, nak buat design birthday cake yang mane?

Madam: saya nak yang ada betuk macam lady bird ada ka?

Pekerja Kedai Roti: nak yang 3G ke? (sambil beriya2 tunjuk catalog)

Madam: nanti aaa....ha yang mcm ini (barbie doll) tapi saya mau bentuk itu aaa....ha yg macam ini la (sambil tunjuk gambar kek bentuk lady bird)

Pekerja Kedai Roti: ha, 3G la tu...(sambil tulis kat order form)



Situasi 3:

Wanita 1: Saya ingat nak tukar hp la...yang ni x best...hp bodo2 je..

Wanita 2: tukar la...ko kan banyak duit, pilih je yang secanggih mane pun yang penting ada duit...

Wanita 1: memang la...tu aku tau...tapi aku nak yang ada 3D...

Wanita 2:ler memang la hp semua pun 3D

Wanita 1: ape pulak? yang 3D tu yang bleh cakap nampak muka....yang bleh tengok tv semua..engko ni x update la....orang lain semua dah lama tau...

Wanita 2: lain kali nak cakap tu biar betul...yang tu 3G ok bukan 3D

Wanita 1: ala macam la engko tau sangat...hp engko pun bukan nye ade yang camtu pun...(masih x puas ati atau la nak cover malu)


* berikut adalah hasil carian dari google...so Bee, jangan salah cakap, kang orang gelakkan ko pulak....


Definition of 3D(translation)

Dalam komputer, 3-D (tiga dimensi atau tiga dimensi) menggambarkan imej yang memberikan persepsi kedalaman.
Apabila imej 3-D interaktif supaya pengguna merasa terlibat dengan tempat kejadian, pengalaman dipanggil realiti maya . Anda biasanya memerlukan plug-in khas penonton untuk pelayar web anda untuk melihat dan berinteraksi dengan imej 3-D. Pengalaman realiti maya juga mungkin memerlukan peralatan tambahan.

3-D penciptaan imej boleh dilihat sebagai proses tiga fasa: tessellation , geometri , dan menyediakan . Dalam fasa pertama, model objek individu yang menggunakan mata berkaitan yang dibuat ke dalam beberapa poligon individu (genting). Pada peringkat seterusnya, poligon berubah dalam pelbagai cara dan kesan pencahayaan digunakan. Pada peringkat ketiga, imej-imej yang berubah diberikan kepada objek dengan detail sangat halus.

Produk popular untuk mewujudkan kesan 3-D termasuk 3D Extreme, LightWave 3D, Ray Dream Studio, 3D Studio MAX, Softimage 3D, dan Realiti Visual. Bahasa Permodelan Realiti Maya ( VRML ) membolehkan pencipta untuk menentukan imej dan kaedah-kaedah untuk paparan dan interaksi menggunakan penyata bahasa teks.



Definition of 3G(translation)

3G merujuk kepada generasi ketiga teknologi telefon mudah alih (iaitu, selular). Generasi ketiga, seperti namanya, berikut dua awal generasi.

Generasi pertama (1G) bermula pada awal 80-an dengan kerahan komersial Perkhidmatan Telefon Advanced ( Amps ) rangkaian selular. Awal Amps rangkaian menggunakan Frequency Division Access Pemultipleksan ( FDMA ) untuk membawa suara analog ke atas saluran dalam jalur frekuensi 800 MHz .

Generasi kedua (2G) muncul pada tahun 90-an apabila pengendali mudah alih yang dikerahkan dua bersaing standard suara digital. Di Amerika Utara, beberapa pengendali yang diterima pakai IS-95, yang menggunakan Code Multiple Division Access (CDMA) untuk multipleks sehingga 64 panggilan per saluran jalur 800 MHz. Di seluruh dunia, pengendali banyak mengguna pakai Sistem Global untuk Bergerak komunikasi ( GSM ) standard yang digunakan Multiple Division Access Masa ( TDMA ) multipleks sehingga ke 8 panggilan satu saluran dalam 900 dan 1800 MHz.

Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa ( ITU ) ditakrifkan generasi ketiga (3G) standard telefoni mudah alih IMT-2000 untuk memudahkan pertumbuhan, peningkatan bandwidth, dan sokongan aplikasi yang lebih pelbagai. Sebagai contoh, GSM dapat menyampaikan bukan sahaja suara, tetapi juga litar-switched data pada kelajuan sehingga kepada 14.4 Kbps. Selain untuk menyokong

mudah alih aplikasi multimedia, 3G terpaksa untuk menghantar paket-switched data dengan kecekapan spektrum yang lebih baik, pada kelajuan yang jauh lebih besar.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan dari 2G ke 3G, operator mudah alih telah membuat "evolusi" peningkatan kepada rangkaian sedia ada pada masa yang sama, perancangan "revolusioner" mereka jalur lebar rangkaian mudah alih baru. Ini membawa kepada penubuhan dua keluarga yang berbeza 3G: 3GPP dan 3GPP2.

Projek Perkongsian Generasi ke-3 (3GPP) telah ditubuhkan pada tahun 1998 untuk memupuk kerahan rangkaian 3G yang turun dari GSM. Teknologi 3GPP berkembang seperti berikut.

• Perkhidmatan Radio Paket Umum ( GPRS ) menawarkan kelajuan sehingga 114 Kbps.

• Kadar Data Dipertingkatkan bagi Evolusi Global ( EDGE ) mencapai sehingga 384 usage.

• UMTS Wideband CDMA ( WCDMA ) menawarkan kelajuan pautan turun sehingga 1,92 Mbps.

• High Speed ​​Akses paket pautan turun ( HSDPA ) meningkatkan pautan turun 14 Mbps di samping.

• LTE Evolved UMTS Terrestrial Radio Access (E-UTRA) adalah bertujuan untuk 100 Mbps.

Kerahan GPRS bermula pada tahun 2000, diikuti oleh EDGE pada tahun 2003. Walaupun teknologi ini ditakrifkan oleh IMT-2000, mereka kadang-kadang dipanggil "2.5G" kerana mereka tidak menawarkan kadar data multi-megabit. EDGE kini telah digantikan oleh HSDPA (dan uplink HSUPA rakan kongsi). Menurut kepada 3GPP, terdapat 166 HSDPA rangkaian di 75 buah negara pada akhir tahun 2007. Langkah seterusnya bagi pengendali GSM: LTE E-UTRA, berdasarkan spesifikasi yang siap pada penghujung 2008.

Sesuatu organisasi kedua, Projek Perkongsian Generasi ke-3 2 (3GPP2) - telah ditubuhkan untuk membantu pengendali Amerika Utara dan Asia menggunakan CDMA2000 peralihan kepada 3G. 3GPP2 teknologi berkembang sebagai berikut.

• Satu Times Teknologi Transmisi Radio (1xRTT) menawarkan kelajuan sehingga 144 Kbps.

• Evolution Data Dioptimalisasi ( EV-DO ) meningkat kelajuan pautan turun kepada 2.4 Mbps.

• EV-DO Rev A meningkatkan kelajuan puncak pautan turun kepada 3.1 Mbps dan kependaman dikurangkan.

• EV-DO Rev B boleh menggunakan 2 hingga 15 saluran, dengan pautan turun setiap memuncak pada kadar 4.9 Mbps.

• Ultra Mobile Broadband (UMB) yang dijadual untuk mencapai 288 Mbps pada pautan turun.

1xRTT menjadi tersedia pada tahun 2002, diikuti oleh komersil EV-DO Rev 0 pada tahun 2004. Di sini sekali lagi, 1xRTT disebut sebagai "2.5G" kerana berkhidmat sebagai langkah peralihan untuk EV-DO. Standard EV-DO telah dilanjutkan sebanyak dua kali - semakan perkhidmatan muncul pada tahun 2006 dan kini telah digantikan oleh produk yang menggunakan Semakan B untuk meningkatkan kadar data dengan menghantar lebih dari pelbagai saluran. Teknologi generasi akan datang yang 3GPP2, UMB, mungkin tidak menangkap, kerana banyak operator CDMA kini merancang untuk berkembang untuk LTE dan bukannya .

Malah, LTE dan UMB sering dipanggil teknologi 4G (generasi keempat) kerana mereka meningkatkan kelajuan pautan turun suatu perintah magnitud. Label ini agak terlalu awal kerana apa yang menjadi "4G" belum diseragamkan. ITU kini menimbangkan teknologi calon untuk dimasukkan ke dalam standard 4G IMT-Advanced, termasuk LTE, UMB, dan WiMAX II. Matlamat untuk 4G termasuk kadar data-kurangnya 100 Mbps, penggunaan transmisi OFDMA, dan paket-switched penghantaran suara berasaskan IP, data, dan multimedia streaming.

Thursday, October 27, 2011

Cuti Deepavali-seronoknyeee

Seronok wei cuti semalam....walaupun ujan lebat ku redah jua...haha

Pagi lepas wat breakfast aku dah mengarahkan orang2 (hubby & adek lelaki aku) suruh bersiap cepat sebab nak kuar...aku la yang paling last g mandi sebab nak make sure semua keje settle dulu...chewah...macam banyak sangat keje aku....

Seklai dah siap semua, Shawqi tido la pulak...so tunggu dia bangun...lepas dia bangun sebab ade kelly ng main mercun papan punye kuat sampai Shawqi tekejut & menjerit2 takut.....ujan selebat2nye...so tunggu lak ujan teduh sikit...akhirnya lepas zohor baru kitorang kuar...still rasa happy lagi sebab berjaya mengajak n.Uddin g warehouse...walaupun memang selalu dah pegi...tapi kali ni nampaknye walidnye yang beriya2 beli macam2 untuk Shawqi...aku tunjuk2 jer, bapak dia yang kuar duit...kata sayang anak kannn.... ;)

Lepas tu kitorang bergerak ke Shah Alam umah pakcik aku, dia baru dapat baby...hehe...so Shawqi kene panggil uncle kat baby tu...lama jugak la kitorang lepak kat sana sampai kul 5.30 camtu...cute jer baby baru lahir kan, merah2 lagi...teringat time Shawqi baru lahir dulu...lepas tu teruskan pulak journey ke Bukit Subang, umah kakak ipar aku...bagi hadiah besday kat anak dia yang tua 2 bulan daripada Shawqi...patut bagi hari ahad tapi sebab en.Uddin ade hal so semlam baru la kitorang g jumpa & bagi hadiah...lps maghrib ingatkan nak balik umah...en.Uddin ajak g IKEA pulak...yes...layannn...

rupenye dia nak beli lampu untuk favorite corner dia...aku dah siap pesan, x nak yang ade sharp body tu sebab scary je malam2....aku takut...haha...ok dah cari high chair pulak, ntah berapa lama la shawqi nak duduk dalam tu, dia ni kejap je bosan...nak snap hasil shopping, x larat dah penat sangat....huhu

Tuesday, October 25, 2011