Sila klik ye...thanks

Thursday, March 16, 2017

Pengalaman Hantar Anak ke Sekolah Cina 3

Setelah hampir 3 bulan sesi persekolahan tahun 2017 bermula, saya baru nak buat entry...oranglain dah sampai ke mana ntah kan...bukanapa, sejak ada 3 budak kesayangan ni masa makin mencemburui saya...banyak masa untuk diorang n bapaknya saja...hehe

MEsti ramai yang nak tahu kan, apa yang berlaku setelah anaksaya masuk Darjah 1...Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, baik kelas ataupun parents whatsapp group..sama je busynya...Untuk pengetahuan anda semua sekolah ni sangat menitik beratkan campur tangan parents terhadap pembelajaran anak2...dorang nak parents pastikan segala arahan yang diberikan oleh guru, dilakukan oleh murid...seperti homework, message book, aktiviti..

Sekolah ni sampai ada 'message book' & "homework message book". Saya dengar pasal message book masa Shawqi tadika, so takde pelik sangat...tapi 'homework message book" memang rare. Rupanya 'homework message book' adalah untuk nyataka subject n page homework murid2. kat dalam buku dah siap2 print semua subject, murid cuma tick subject yang berkenaan & tulis no. page dari mana sampai mana.

Banyak lagi sebenarnya tapi setakat itu pun dah rasa pening. Pagi Shawqi Sekolah Rendah Agama seawal 7.45am, mula2 dia mcm monyok je, rehat pun sorang2 je, yela seblum ni kawan semua cakap English atau Cina...sekolah agama semua cakap melayu, dah tu budak2 ni ramai yang sama tadika so dah ada geng...maka monyok la Shawqi di tepi tingkap..

Kitorang gi pantau jugak hari pertama & kedua tu, nak tengok camana dia beli makanan walaupun dah bagi bekal...sekaliboleh pulak dia x sedar kitorang kat kantin tu...bukannye ramai orang pun...adoi..so kitorang assume dia dah boleh bawak diri hehe...dari segi pembelajaran, diadah boleh baca tulisan jawi,bahasa arab pun dah makin banyak dia tau..memang letih la kan sebabdari pagi ke petang sekolah...tapi kami pasti ini semua akan membantu dia di kemudian hari..

Berbalik ke sekolah cina, kamisetiap hari akan pesanjangan beli makanan seperti nasi, mee, nugget tu semua, Shawqi cuma boleh beli air kotak atau roti / muffin gardenia tu yang ada jual kat kantin...biasa la kan budak2 ni, walau dh bagi bekal pun dia nak beli jugabila nampak kawan dia beli.

Untuk memantapkan lg penguasaan bahasa mandarin & melancarkan tugasan sekolah aka homework En.Uddin dah carikan guru khas dari tanah besar China untuk Shawqi..haha..ok ni gurau ye..tapi cikgu tuition dia memangasal China n kahwin dengan cina tempatan. Tapi memang dia akan cakap mandarin je, english cuma cakap dengan parent,bahasa melayu memang tak cakap langsung...

Selain itu banyak yuran sampingan perlu dibayar di sekoalah cina ye...tapi as a parents kami sangat berpuas hati dengan service yang diberikan...keselamatan murid paling utama...setiap hari tidak kurang5 orang guru akan tunggu depan gate bersama murid untuk tunggu parents ambil. muridtidak dibenarkan keluar sendiri dari pagar sekolah...memang crowded la kan time balik sekolah tapi pandai2 la budget masa...selalunya saya datang setelah loceng 10min...time tu dah reda skit la...

Lagi satu, apa yang saya nampak, sekolah cina ni banyak latihan, buku latihan tambahan jangan cakap la memang banyak...tapi dorang pandai buat buku/ majalah komik supaya murid rajin nak buat latihan dalam buku/ majalah tu..& tak semestinya ada banyak homework...kalau anak anda pandai manfaatkan masa terluang kat sekolah, dia boleh habiskan latihan/ tugasan yang sepatutnya jadi homework tu...

Diharapkan parents yang berhajat nak hantar anak ke sekolah cina tu kene bersediadari pelbagai segi...jangan lupa ye terapkan atau implement Islam pada anak kita..tak kisah la dia sekolah mana kalau kita xtegaskan soal agama memang nanti akan dibuat sambil lewa...wallahualam

Petua Menambah Susu Badan @ Susu Ibu: Consistent & Discipline

Assalamualaikum...

Ha tetiba hari ni macam tergerak hati nak share petua ni...Anak pun dah lebih setahun tapi alhamdulillah masih menyusu badan lagi..

Tak dinafikan ada ibu yang memang tak ada susu semasa melahirkan anak...ada pulak yang ada susu walau baby belum keluar lagi...so itu rezeki la kan...tapi kalau tak tahu cara nak kekalkan pengeluaran susu itu sia2 je la..sebab susu boleh kering , pengeluaran akan kurang dan berhenti sendirinya jika ibu x amalkan beberapa petua ini..

1. Consistent

1.1 Consistent ni ada banyak part...dari segi pemakanan ibu, pemerahan susu, penyusuan baby & macam2 lagi..saya nak komen lebih2 tak boleh sebab saya mengamalkan petua sendri melalui 'self research'..bukan sekadar baca buku mengenai penyusuan saja...

Ok berbalik kepada consistent tu, masa berpantang, waktu sarapan, makan tengahari dan segala jenis waktu makan itu adalah sama..kalau time x tepat pun pastikan tak lari jauh masa tu..sebab pengeluaran susu bergantung pada pemakanan ibu jugak...kalau sarapa pkul 10, lunch pkul 2, tea time ke laut dinner ke bulan maknanya ibu dlm situasi bahaya..

Makanya consistent dengan masa...bila ibu lapar, jadi stress, bila stress lagi la susu merundum..

1.2 Consistent breast pump:Ha... yang ni pun penting...kena rajin pam susu ikut jam ye..kalau hari ni 4 jam sekali esok lusa pun camtu jugak ye...bukan ikut suka hati nak pam ke idok...hari ni pam, esok dah give up...tak boleh macam tu ya..

2. Minum Air Masak

Kalau tak minum air camana nak tambah susu kan? yang ni penting tau untuk ibu menggantikan susu yang telah dipam tu..ada jugak ibu yang cakap susu x banyak pun, ye la memang tak banyak kalau dah makan ikut kelapangan masa, minum air masak pun tak, tapi nak susu meriah..itu tak logik ye..

3. Menyusukan baby dengan kerap

Yang ni kalau baby jenis kuat tidur pun kenakejut ye bagi susu..kalau tak nanti boleh jadi bengkak susu...kalau baby tak nak menyusu jugak, ha boleh la pam buat stok susu..

4.Rajin, tahan mental & fizikal

Part ni saya tak rajin sebab saya mampu bertahan selama 8 bulan saja. Saya menyusukan secara eksklusif selama 6 bulan, lps tu pam sampai baby  8 bulan...lepas tu campur la susu formula...masa anak pertama n kedua boleh tahan sampai setahun saya pam lg...kali ni sebab x reti nak buat time management ini la jadinya,susu pun kurang,stress je memanjang...

Saya kagum dengan ibu yg bekerja yang banyak stok susu dan mampu mengepam sampai baby dah besar...bukan senang tau, dengan kejaoffice, keja rumah, layan anak layan suami...kena tahan mental n fizikal...kalau macam saya yang body manja ni..huhu...kalau letih over limit memang akan mendapat demam la jawabnya...

mungkin saya dah agak mengarut skit tapi saya pasti masih ada info yang boleg diguna pakai lagi dalam entry ni....kalau anda membaca entry ini, sila la tinggalkan komen ye...boleh jugak kita bertukar pengalaman n pendapat...

Wednesday, December 7, 2016

Orientasi Darjah 1 2017 - Pengalaman Hantar Anak Ke Sekolah Cina 2

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Lama betul terperap blog ni kan???

Tapi saya sangat bangga kepada anda yang masih sudi membaca and tinggalkan komen.

Minggu ni bernula la orientasi anak sulung saya Shawqi...Seperti parents lain kami juga amat excited bila anak nak masuk darjah 1.

Hari pertama orientasi (Isnin), en.Uddin yang hantar...so segala urusan pendaftaran semua dia yang buat...mommy cuma pantau skit2...tambah mana yang patut je seperti pendapat and maklumat tambahan...serta bebelan...gitu...

Walaupun orientasi bermula pukul 8am- 11am, mak wajib bagi bekal makanan and minuman ye...kalau tak bawa bekal boleh je beli kat kantin...tapi faham2 je la kan...kita x pasti halal tahap camana...walaupun pihak disana kata halal...

Macam Shawqi kitorang dah explain & remind banyak kali jangan beli makanan kat kantin di atas sebab2 tertentu...alhamdulillah setakat ni da boleh terima...dengan syarat bekal haruslah mengikut menu yang ditetapkannya...ha memang mendapat la mak kan..

Actually teacher kat kindy yg inform pasal orientasi ni sebab ada budak yang sama tadika & sama sekolah rendah dengan Shawqi..sbb dalam surat n resit bayaran tarikh orientasi lain...sebaik dapat information dari kindy tu, secepat kilat saya memaksa en.Uddin membuat siasatan...hasilnya itulah dia orientasi seminggu bermula pada 5 Dec 2016...

Yang paling best tu pakaian belum beli lagi...cuma kasut je 2 pasang n stokin beberapa pasang...apa lagi...maka di pagi ahad yang indah kitorang pun berdesup ke Mydin memborong pakaian sekolah...alhamdulillah semuanya dipermudahkan...saiz pun ada..org pun x ramai...mungkin sebab masih awal kot...

balik rumah memang basuh semua pakaian sekolah tu, terus sidai dengan harapan kering untuk pakai esok pagi...merasa la kelam kabut seperti tak cukup masa untuk jawab exam...



Ini la yang en.Uddin sent kat saya...suasana & keadaan anak dia yang happy tu...kebetulan kawan tadika dia dalam kelas yang sama...so takde la kekok sangat...maklum ler Shawqi ni pemalau kalau dengan orang baru...sebab tu susah skit nak cari kawan baru...

Semalam kawan dia belanja RM1 sebab Shawqi x bawa duit..dorg g kantin so agaknye kawan ni kesian Shawqi takde duit so dia bagi...so hari ni saya bg wang saku untuk dia ganti balik duit kawan dia tu...& untuk dia beli apa yang nak, budak2 kan...tapi saya tetap ingatkan dia jangan beli makanan dan jangan makan makanan selain mummy bekalkan...

Kalau para pembaca ada experience yang nak dikongsikan, sila tinggalkan komen...insyaAllah saya akan cuba menjawab persoalan anda...

Friday, April 22, 2016

Pendaftaran Darjah 1 - 2017

Assalamualaikum semua....

Masih ada yang belum daftarkan anak ke darjah 1 2017?

Mungkin dah register tahun lepas tapi tahun ni gov ada sistem yang baru...

Kalau anda tak pasti atau nak edit maklumat terkini boleh log in d sistem baru ni ye...

https://public.moe.gov.my/

Macam saya punya pengalaman, istem baru ni masih ada simpan maklumat yang telah diisi pada sistem ahun lepas (jika ada)

So kene edit je la mana yg patut...

Bagi saya n En.Uddin urusan pendaftaran anak dah settle, sekolah kebangsaan n juga sekolah agama...rasa lega sebab takut x dapat tempat kalau register lambat...

Wednesday, April 13, 2016

Alhamdulillah....akhirnya kini pasti....

Assalamualaikum kepada pembaca blog yang masih sudi membaca blog ini. Setelah mengalami morning sickness/ alahan yang teruk saya makin menjauhi blog saya. Walaupun pada awalnya saya ingin sentiasa membuat entry terkini...

Kalau nak ikutkan due date sebenarnya 12 Feb tetapi disebabkan ada sedikit komplikasi baby saya terpaksa dikeluarkan....maka lahir la baby girl pada 23 Jan lalu...sesungguhnya saya pun tak tau akan dapat baby girl disebabkan setiap kali scan baby berpaling....namun pada hari sebelum kelahirannya saya amat bersyukur dan terharu apabila doktor memberitahu kandungan saya adalah baby girl...

Sekian dulu untuk kali ini..memandangkan saya masih kurang sihat dan perlu banyak berehat, mungkin saya akan post entry jika ada kelapangan...maklumlah dah ada 3 kanak2 yang perlu dijaga dan dimanjai....see u then....

Friday, July 24, 2015

Cerita Zaman Kanak-Kanak (Adab dan tingkah laku anak)

Assalamualaikum...

Hari ini saya tergerak hati untuk berkongsi dengan anda tentang tingkah laku dan adab tertib anak2..

Diharapkan tak ada yang terus sentap kerana apa yang saya ingin kongsikan disini adalah untuk pengetahuan kita bersama...

Jika anda rasa relevan bolehla ikut, jika tidak, mungkin orang lain boleh mendapat manfaat dan iktibar daripadanya...

Saya akui zaman ini adalah zaman yang paling mencabar untuk mendidik anak2...ditambah pulak dengan adanya pelbagai gadget yang mampu melekakan kanak2...

Tak terkecuali anak saya...tetapi saya dan suami seboleh mungkin cuba mengawal penggunaan gadget anak2 kerana risau akan kesannya di masa depan...

Ok kita cerita hal lain pulak ye...pasal adab dan tingkah laku...

Saya sendiri dibesarkan dengan tegas oleh ibu bapa saya tetapi penuh kasih sayang...

Tegas disini bukanlah dipukul, dicubit atau ditengking tetapi kami dipesan sejak usia kami terlalu kecil lagi...

Adab ketika ke rumah orang, adab yang mungkin orang lain ingat benda itu tidak penting...

Saya masih ingat lagi kami tinggal di sebuah pulau, kampung dimana ibu bapa saya menjdai guru, jumaat petang lepas sekolah kami akan balik ke bandar dan kembali semula ke pulau pada ahad petang...

Ketika kami belum tinggal dirumah sendri dan masih menumpang d rumah nenek, emak saya telah mengingatkan kai supaya tidak masuk ke mana2 bilik di rumah nenek sesuka hati....tempat kami hanyalah d bilik ibu bapan dan ruang tamu serta dapur sahaja...

Kami tidak dibenarkan membuka peti ais sesuka hati...saya pasti emak bimbang kerana khuatir jika kami buka dan ada yg menarik di dalamnya sudah pasti kami ingin makan sedangkan makanan itu bukan kami punya...

Bahkan jika ada org memberi kami sesuatu seperti makanan kami akan menoleh dulu muka emak kami...mungkin dah terbiasa...tetapi semua itu meninggalkan kesan yang mendalam pada kami..

Hal ini berlarutan sehingga kami tinggal di rumah sendiri...di mana jika ke rumah orang lain, ibu akan sentiasa berpesan pasal adab dan tingkah laku...saya sedang cuba menerapkan cara ini kepada anak2 saya...alhamdulillah walaupun yg sulung baru masuk 5 tahun tetapi dia boleh memahami pesanan saya dan walidnya...

*Saya teringat situasi dimana saya menerima tetamu yang boleh dikatakan saudara dekat... anaknya tersangat berani bukan sahaja membuka peti ais dan mengambil makanan yang diingini bahkan berani masuk ke semua bilik...tidak cukup itu mereka melompat, bermain d atas katil d dalam bilik2 tersebut....

Yang saya terkilan adalah ibu bapa mereka tidak langsung melarang apatah lagi mengeluar perkataan jangan...bahkan bagi mereka hal itu semacam tiada apa2...

*Di situasi lain dan tempat kejadian lebih kurang sama berlaku..apabila ada saudara menegur, dengan marahnya si bapa menjawab" kau tak payah sibuk hal anak aku, aku dah didik dorg dah cukup...sembahyang , puasa, mengaji aku dah ajarkan...

Maaflah jika saya kata itu semua tidak mencukupi untuk mendidik anak2...kita hidup bermasyarakat dan bercampur dengan saudara mara...jika orang lain tidak suka dengan tingkah laku anak2 kita...apa perasaan kita? terutama kalau orang lain yang menegur dan memarahi anak kita?

*Ini situasi di rumah emak saya...di sebelah rumah ada pohon magga yang rendang sedang berbuah lebat...anak tetamu yang berusa 4 tahun telah memetik dan membaling buah2 tersebut ke luar pagar...pakciknya cuma mengatakan biasalah budak2...

Saya rasa budak tu luar biasa kerana selama ni belum ada lagi yang pernah buat camtu...suami saya pun terus melarang mereka...saya rasa itu command sense kan...benda tak elok tak kan tak boleh dilarang...

Maaf la coretan saya panjang berjela...saya kongsikan situasi dan sedikit cerita zaman kanak2 saya supaya kita sama2 menjadi ibu bapa yang prihatin dan sentiasa alert dengan tingkah laku anak kita...

Jika ada yang nak tinggalkan komen, saya sedia membalasnya...maaf jika ada kata2 saya yang menyinggung anda....Wassalam..

Thursday, July 23, 2015

Syawal 2015

Assalamualaikum...

Lama benar tak update blog ni..

Walaupun begitu...ada juga reader yang tinggalkan jejak...Alhamdulillah...

Raya tahun ni sambutan kami amat sederhana...tapi agak sibuk beraya n ziarah saudara mara sampaikan gambar family anak beranak pun tak ada...

InsyaAllah jika ada kelapangan boleh la begambar sekeluarga n mengenakan baju raya...

Saya ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua yang mengenali dan yang tak mengenali saya....Maaf jika ada terkasar bahasa...tersinggung dengan perkara dlm entry saya...

Samapai bertemu lagi di entry yang akan datang...jika rajin...

Wassalam..

Tuesday, April 21, 2015

Petua Menambah Susu Badan@Susu Ibu

Assalamualaikum...

Setelah ku ku amati kat sidebar tu rupanya ramai yang baca pasal petua menambah susu@ breast milk..

So kali ni saya nak tambah skit ikut pengalaman saya la..

Jangan nak sentap kalau petua yang anda ikut tu tak menjadi...sebab ianya depend pada orang jugak ada yang sesuai ada yang tak sesuai...

Macam aku tak sesuai minum teh o..apa2 air teh la...alamatnye nanti BM akan merundum..elok2 sekali pump bleh dapat 6oz disebabkan teh o seteguk itu aku cua bleh dapat 1oz saja..

Time tu nangis pun tak guna sebab BM lagi tak kuar sebab stress pun mempengaruhi penghasilan BM..pendek kata kena ceria selalu la gitu ye...

Lagi satu paling penting minum air masak banyak2....bukan setakat secawan je sehari tapi ko mengharapkan penghasilan 1liter...itu adalah sangat tak akan ye...

Ikut pengalaman aku n nasihat mak aku...makan kena on time...kiranya kitaran pemakanan kita kena ada disiplin la...contoh bfast kul 8am....lunch 12.30pm...tea time 3.30pm...ha camtu la...

kalau kejap makan kejap tak makan ko makan supplement pun tak kan jadi apa sebab ia akan mempengaruhi jugak ko punye pengeluaran BM tu...

Ada beberapa lagi petua lain dah aku wat kat post tapi ada yg bagi komen kata sesuai n tak...& ada jugak cara yang berlainan contohnye longan n kurma dia x masak tapi masukkan je dlm air panas macam bancuh milo tu kekdahnye...tapi dia kata berhasil jugak menambah..

Lagi satu macam aku setiap pagi minum malt atau cereal macam oat tu...ha bila kita minum tu BM akan pekat n banyak...cuba la mana2 cara yea...kalau tak berhasil jangan stress mungkin anda memerlukan supplement yg banyak d pasaran...

Ni aku nak cakap pulak pasal supplement...aku makan yang jenis pil...kesannye sangat bagus bagi aku selain menambah BM ia jugak menambah tenaga...

Disebabkan itu aku jadi over rajin wat keje rumah...macam rasa eh best la ada tenaga tambahan n boleh wat keje rumah sebelum ni cecah je pukul 10 memang tak larat sangat2..anak tido aku pun tido sampai ke pagi...

Bila jadi camni..maybe badan aku tak boleh terima...sebab realitinya memang letih tapi rasa bersemangat n bertenaga sebab ada supplement...so aku jadi demam n badan sakit mcm keje penanggah 7 hari 7 malam...

Setelah itu aku stop makan apa2 je supplement....cuma sesekali minum Ephyra...yang ni ok je...takde la over cuma membantu takde la aku flat sangat bila sampai kat rumah...

So bagi aku terpulang pada kesesuaian dan kemampuan individu...jgn ko kata takde BM tapi ko memang takde cari alternatif itu melampau namanya...aku pun malas nak bg pendapat kat orang camtu...bagi nasihat tapi banyak alasan pun ada jugak yang camtu..

Ok dah...sekarang ni pada mommies yang masih lagi BF good luck & congrats....teruskan usaha dan kekalkan semangat untuk BF sampai target umur baby yang anda tetapkan..

Thursday, April 2, 2015

Pendaftaran Darjah 1 Bagi Sesi Persekolahan 2016/2017

Assalamualaikum...

Anda ada anak atau sedara mara atau anak kawan2 atau sesapa yang akan masuk darjah 1 pada tahun 2016 atau 2017? Ha dah daftar ke belum?

Sebenarnye pendaftaran dah dibuka sejak bulan lepas...

Saya pun terlepas pandang, nasib baik dah register semalam...

Kepada anda yang ingin mendaftar boleh la klik link ini http://apps.moe.gov.my/esppsel/

Pendaftaran ini khas untuk kanak-kanak yang lahir pada tahun 2009/2010

Sistem ni bagi saya user friendly dan mudah untuk diisi oleh sesiapa sahaja tidak semestinya mak bapak kanak-kanak tu...

Maknanya kita boleh bantu sesiapa yang tak berapa pandai guna komputer terutama sistem online ni..

Setelah mendaftar, anda perlu bawa salinan sijil nikah, salinan IC kita as a parents, sijil lahir anak.
Dah cukup semua tu masukkan ke dalam sampul surat berlamat sendiri dengan stem.

Tujuannya adalah untuk memudahkan pihak sekolah memberi jawapan kepada permohonan anak kita tadi. By the way salinan dokumen hendaklah disahkan oleh pegawai gred A atau orang yang berkenaan.

Macam kes saya, saya tak perlu buat pengesahan sebab boleh buat di sekolah yang dipohon.

Kat bawah tu ada print screen yg kita perlu print untuk rujukan parents...








* Ada kawan yang beritahu kena bawa salinan slip gaji yang telah disahkan oleh majikan, saya rasa itu terpulang kepada sekolah yang dipohon...

Tuesday, March 31, 2015

Pengalaman Hantar Anak Ke Sekolah Cina

Assalamualaikum...


Dah penghujung Mac 2015 barulah aku terhegeh2 nak buat entry....

Kali ni saya nak kongsi pengalaman hantar anak ke tadika cina...

Saya sebenarnya dah lama sangat berhasrat nak hantar anak ke sekolah cina since saya cuma bersekolah biasa sahaja...

Kebanyakan sepupu sebelah bapa saya bersekolah cina dan boleh berbahasa cina...sejak itu saya
berhasrat nak hantar anak ke sekolah cina

Sebenarnya kalau kita dengar cakap orang memang banyak sangat pendapat berbeza dan dalam situasi saya ramai yang kata " hah sekolah cina? dah takde sekolah lain ke?"..

Ok fine...so terpulang pada anda la nak hantar anak anda ke sekolah mana sekalipun..

Saya & En.Uddin banyak gak survey tadika termasuk la Q-Dees, CIC, Genius Aulad, Montessori & macam2 lagi la panjang entry nak senaraikan...

So kitorang fikir yg paling dekat dengan rumah dan paling berpatutan tetapi maksimum benefit.

Memang banyak faktor yang kena diambil kira, kalau kita hantar tadika lain yang berbayar pun mesti kita nak yang terbaik kan?

Perkara penting kita kena ambil kira tukang masak n guru tadika, macam kat tadika Shawqi ni pembantu/ tukang masak indon ada 2 orang, guru melayu sorang, yang lain cina. Kalau takut n was2 anda bekalkan makanan dari rumah...

Selain Shawqi ada beberapa orang budak melayu je kat tadika tu...Tapi sebab diorang 1/2 day je so Shawqi x berapa rapat...

Setelah 3 bulan kat sekolah tu (Shawqi join dince Dec 2014), saya dapati banyak perubahan kat Shawqi, perubahan yang baik yang saya rasa drastik.

- Sejak January 2015 Shawqi minum susu kat cawan bukan lagi guna botol susu.

- Shawqi dah pandai pegi toilet sendiri dan tak perlu pakai diaper kalau tidur waktu siang

- Dah boleh bertutur bahasa Inggeris n cina mungkin sebab kawan-kawan dia semua cakap engligh
   atau cina sahaja compare dengan tadika lama dia, walaupun english method tapi budak2 sana cakap    melayu sahaja.

- walaupun saya kat rumah tak cakap english 100% bila Shawqi try to speak in english to us we feel
   so happy & impressed....of course lah kan...

- dari segi pembelajaran pun ok sebab Shawqi baru je genap 4 tahun 3 bulan so tak boleh nak push
  dia...setakat boleh kenal abc capital letters anda small letters....numbering samapai 1-100...n yang
  paling sebak, dia boleh tulis nama dia sendiri...

- kat rumah kitorg tak push dia sangat sebab kat school memang dah banyak keje dia buat...masa
  survey dulu dah nampak dah berapa banyak buku keja dia..

setakat ni dulu yang dapat saya kongsikan...tata