Sila klik ye...thanks

Friday, October 28, 2011

3D vs 3G

Salam Jumaat...

Saya telah menghadapi pelbagai situasi yang membuatkan saya goyah dengan jawapan saya....so entry ini khas untuk orang2 berkenaan yang tidak tahu apa itu 3D dan 3G. Secara amnya kedua-duanya adalah berbeza...ini antara situasi yang berlaku depan mata aku sendiri, tapi aku takde la nak fight bagi jawapan kat semua situasi ni...cuma x sengaja berada di tempat kejadian..


Situasi 1:(ketika monthly check up di klinik)


Nurse: awak dah scan ke? (scan perut)

Akak pregnant: dah...tapi masih belum nampak jantina lagi...

Nurse: awak pegi la scan 3G orang kata lebih nampak jelas...

Akak pregnant : 3G?

Nurse: ala... scan kat private clinic tu kat private hospital pun ada...3G tu la, orang kata bleh nampak lagi jelas...

Akak pregnant: ooo...yang tu namanya 3D...

Nurse: ntah la 3G ke 3D ker...ape2 je la...(wat muka x puas hati)




Situasi 2:

Pekerja Kedai Roti: yes mam, nak buat design birthday cake yang mane?

Madam: saya nak yang ada betuk macam lady bird ada ka?

Pekerja Kedai Roti: nak yang 3G ke? (sambil beriya2 tunjuk catalog)

Madam: nanti aaa....ha yang mcm ini (barbie doll) tapi saya mau bentuk itu aaa....ha yg macam ini la (sambil tunjuk gambar kek bentuk lady bird)

Pekerja Kedai Roti: ha, 3G la tu...(sambil tulis kat order form)



Situasi 3:

Wanita 1: Saya ingat nak tukar hp la...yang ni x best...hp bodo2 je..

Wanita 2: tukar la...ko kan banyak duit, pilih je yang secanggih mane pun yang penting ada duit...

Wanita 1: memang la...tu aku tau...tapi aku nak yang ada 3D...

Wanita 2:ler memang la hp semua pun 3D

Wanita 1: ape pulak? yang 3D tu yang bleh cakap nampak muka....yang bleh tengok tv semua..engko ni x update la....orang lain semua dah lama tau...

Wanita 2: lain kali nak cakap tu biar betul...yang tu 3G ok bukan 3D

Wanita 1: ala macam la engko tau sangat...hp engko pun bukan nye ade yang camtu pun...(masih x puas ati atau la nak cover malu)


* berikut adalah hasil carian dari google...so Bee, jangan salah cakap, kang orang gelakkan ko pulak....


Definition of 3D(translation)

Dalam komputer, 3-D (tiga dimensi atau tiga dimensi) menggambarkan imej yang memberikan persepsi kedalaman.
Apabila imej 3-D interaktif supaya pengguna merasa terlibat dengan tempat kejadian, pengalaman dipanggil realiti maya . Anda biasanya memerlukan plug-in khas penonton untuk pelayar web anda untuk melihat dan berinteraksi dengan imej 3-D. Pengalaman realiti maya juga mungkin memerlukan peralatan tambahan.

3-D penciptaan imej boleh dilihat sebagai proses tiga fasa: tessellation , geometri , dan menyediakan . Dalam fasa pertama, model objek individu yang menggunakan mata berkaitan yang dibuat ke dalam beberapa poligon individu (genting). Pada peringkat seterusnya, poligon berubah dalam pelbagai cara dan kesan pencahayaan digunakan. Pada peringkat ketiga, imej-imej yang berubah diberikan kepada objek dengan detail sangat halus.

Produk popular untuk mewujudkan kesan 3-D termasuk 3D Extreme, LightWave 3D, Ray Dream Studio, 3D Studio MAX, Softimage 3D, dan Realiti Visual. Bahasa Permodelan Realiti Maya ( VRML ) membolehkan pencipta untuk menentukan imej dan kaedah-kaedah untuk paparan dan interaksi menggunakan penyata bahasa teks.



Definition of 3G(translation)

3G merujuk kepada generasi ketiga teknologi telefon mudah alih (iaitu, selular). Generasi ketiga, seperti namanya, berikut dua awal generasi.

Generasi pertama (1G) bermula pada awal 80-an dengan kerahan komersial Perkhidmatan Telefon Advanced ( Amps ) rangkaian selular. Awal Amps rangkaian menggunakan Frequency Division Access Pemultipleksan ( FDMA ) untuk membawa suara analog ke atas saluran dalam jalur frekuensi 800 MHz .

Generasi kedua (2G) muncul pada tahun 90-an apabila pengendali mudah alih yang dikerahkan dua bersaing standard suara digital. Di Amerika Utara, beberapa pengendali yang diterima pakai IS-95, yang menggunakan Code Multiple Division Access (CDMA) untuk multipleks sehingga 64 panggilan per saluran jalur 800 MHz. Di seluruh dunia, pengendali banyak mengguna pakai Sistem Global untuk Bergerak komunikasi ( GSM ) standard yang digunakan Multiple Division Access Masa ( TDMA ) multipleks sehingga ke 8 panggilan satu saluran dalam 900 dan 1800 MHz.

Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa ( ITU ) ditakrifkan generasi ketiga (3G) standard telefoni mudah alih IMT-2000 untuk memudahkan pertumbuhan, peningkatan bandwidth, dan sokongan aplikasi yang lebih pelbagai. Sebagai contoh, GSM dapat menyampaikan bukan sahaja suara, tetapi juga litar-switched data pada kelajuan sehingga kepada 14.4 Kbps. Selain untuk menyokong

mudah alih aplikasi multimedia, 3G terpaksa untuk menghantar paket-switched data dengan kecekapan spektrum yang lebih baik, pada kelajuan yang jauh lebih besar.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan dari 2G ke 3G, operator mudah alih telah membuat "evolusi" peningkatan kepada rangkaian sedia ada pada masa yang sama, perancangan "revolusioner" mereka jalur lebar rangkaian mudah alih baru. Ini membawa kepada penubuhan dua keluarga yang berbeza 3G: 3GPP dan 3GPP2.

Projek Perkongsian Generasi ke-3 (3GPP) telah ditubuhkan pada tahun 1998 untuk memupuk kerahan rangkaian 3G yang turun dari GSM. Teknologi 3GPP berkembang seperti berikut.

• Perkhidmatan Radio Paket Umum ( GPRS ) menawarkan kelajuan sehingga 114 Kbps.

• Kadar Data Dipertingkatkan bagi Evolusi Global ( EDGE ) mencapai sehingga 384 usage.

• UMTS Wideband CDMA ( WCDMA ) menawarkan kelajuan pautan turun sehingga 1,92 Mbps.

• High Speed ​​Akses paket pautan turun ( HSDPA ) meningkatkan pautan turun 14 Mbps di samping.

• LTE Evolved UMTS Terrestrial Radio Access (E-UTRA) adalah bertujuan untuk 100 Mbps.

Kerahan GPRS bermula pada tahun 2000, diikuti oleh EDGE pada tahun 2003. Walaupun teknologi ini ditakrifkan oleh IMT-2000, mereka kadang-kadang dipanggil "2.5G" kerana mereka tidak menawarkan kadar data multi-megabit. EDGE kini telah digantikan oleh HSDPA (dan uplink HSUPA rakan kongsi). Menurut kepada 3GPP, terdapat 166 HSDPA rangkaian di 75 buah negara pada akhir tahun 2007. Langkah seterusnya bagi pengendali GSM: LTE E-UTRA, berdasarkan spesifikasi yang siap pada penghujung 2008.

Sesuatu organisasi kedua, Projek Perkongsian Generasi ke-3 2 (3GPP2) - telah ditubuhkan untuk membantu pengendali Amerika Utara dan Asia menggunakan CDMA2000 peralihan kepada 3G. 3GPP2 teknologi berkembang sebagai berikut.

• Satu Times Teknologi Transmisi Radio (1xRTT) menawarkan kelajuan sehingga 144 Kbps.

• Evolution Data Dioptimalisasi ( EV-DO ) meningkat kelajuan pautan turun kepada 2.4 Mbps.

• EV-DO Rev A meningkatkan kelajuan puncak pautan turun kepada 3.1 Mbps dan kependaman dikurangkan.

• EV-DO Rev B boleh menggunakan 2 hingga 15 saluran, dengan pautan turun setiap memuncak pada kadar 4.9 Mbps.

• Ultra Mobile Broadband (UMB) yang dijadual untuk mencapai 288 Mbps pada pautan turun.

1xRTT menjadi tersedia pada tahun 2002, diikuti oleh komersil EV-DO Rev 0 pada tahun 2004. Di sini sekali lagi, 1xRTT disebut sebagai "2.5G" kerana berkhidmat sebagai langkah peralihan untuk EV-DO. Standard EV-DO telah dilanjutkan sebanyak dua kali - semakan perkhidmatan muncul pada tahun 2006 dan kini telah digantikan oleh produk yang menggunakan Semakan B untuk meningkatkan kadar data dengan menghantar lebih dari pelbagai saluran. Teknologi generasi akan datang yang 3GPP2, UMB, mungkin tidak menangkap, kerana banyak operator CDMA kini merancang untuk berkembang untuk LTE dan bukannya .

Malah, LTE dan UMB sering dipanggil teknologi 4G (generasi keempat) kerana mereka meningkatkan kelajuan pautan turun suatu perintah magnitud. Label ini agak terlalu awal kerana apa yang menjadi "4G" belum diseragamkan. ITU kini menimbangkan teknologi calon untuk dimasukkan ke dalam standard 4G IMT-Advanced, termasuk LTE, UMB, dan WiMAX II. Matlamat untuk 4G termasuk kadar data-kurangnya 100 Mbps, penggunaan transmisi OFDMA, dan paket-switched penghantaran suara berasaskan IP, data, dan multimedia streaming.

Thursday, October 27, 2011

Cuti Deepavali-seronoknyeee

Seronok wei cuti semalam....walaupun ujan lebat ku redah jua...haha

Pagi lepas wat breakfast aku dah mengarahkan orang2 (hubby & adek lelaki aku) suruh bersiap cepat sebab nak kuar...aku la yang paling last g mandi sebab nak make sure semua keje settle dulu...chewah...macam banyak sangat keje aku....

Seklai dah siap semua, Shawqi tido la pulak...so tunggu dia bangun...lepas dia bangun sebab ade kelly ng main mercun papan punye kuat sampai Shawqi tekejut & menjerit2 takut.....ujan selebat2nye...so tunggu lak ujan teduh sikit...akhirnya lepas zohor baru kitorang kuar...still rasa happy lagi sebab berjaya mengajak n.Uddin g warehouse...walaupun memang selalu dah pegi...tapi kali ni nampaknye walidnye yang beriya2 beli macam2 untuk Shawqi...aku tunjuk2 jer, bapak dia yang kuar duit...kata sayang anak kannn.... ;)

Lepas tu kitorang bergerak ke Shah Alam umah pakcik aku, dia baru dapat baby...hehe...so Shawqi kene panggil uncle kat baby tu...lama jugak la kitorang lepak kat sana sampai kul 5.30 camtu...cute jer baby baru lahir kan, merah2 lagi...teringat time Shawqi baru lahir dulu...lepas tu teruskan pulak journey ke Bukit Subang, umah kakak ipar aku...bagi hadiah besday kat anak dia yang tua 2 bulan daripada Shawqi...patut bagi hari ahad tapi sebab en.Uddin ade hal so semlam baru la kitorang g jumpa & bagi hadiah...lps maghrib ingatkan nak balik umah...en.Uddin ajak g IKEA pulak...yes...layannn...

rupenye dia nak beli lampu untuk favorite corner dia...aku dah siap pesan, x nak yang ade sharp body tu sebab scary je malam2....aku takut...haha...ok dah cari high chair pulak, ntah berapa lama la shawqi nak duduk dalam tu, dia ni kejap je bosan...nak snap hasil shopping, x larat dah penat sangat....huhu

Tuesday, October 25, 2011